Tärendeöälven augusti 2008

Så var det dags igen för den årliga resan med polarna. I slutet av augusti styrde vi bilarna mot Lovika och den fina Tärendö älven. Vi hade triggat varandra med alla Laxar som skulle landas, bara så där… Många före oss sa att det vara var att plocka up dem bara vi hade rätt grejer. Efter en lång bilfärd från Luleå via Gällivare, en rad fiskebutiker, till Lovika. Konstigt det där med fiske. Man stannar överallt där fiskegrejer säljs för att hitta det rätta. Till och med den lokala OKQ8-handlaren hade fiskeprylar som vi bara "måste" ha. "Det får ALDRIG" handla om att vi hade fel grejer. Aldrig!

Norrsport_Liten (13K)
Norrsport

Tva-batar-pa-alven_Liten (10K)
Två båtar på älven

Nåväl, väl framme konstateras att vattenståndet är lite väl lågt. Båtresan ner för forsarna varnade oss. Några stenkänningar där det annars inte en syns stenar gav oss en viss olust känsla. Vår hyresvärd och tillika fiskeguide vallade oss nedströms.

Första kvällen, fredag kväll, blev ett intensivt strandfiske då vi inte vågade oss ut i det okända och starkt strömmande vattnet. Lax visste vi ju hur man stavade till, napp hade vi ju haft förr, men inget som bjuds på denna kväll. Nix. Jo, en lite harr synade ytan men fick återgå till älven för fortsatt tillväxt.

Lördag morgon. Lite trötta efter allt kvällsfiske och bil körande dagen innan var humöret på topp och NU skulle vi bara ut och hämta fisk. Väl nere i våra båtar så "pumpade" vi timma efter timma efter den åtråvärda Laxen. Grejerna var det inget fel på. De sa ju till och med både vår guide och den lokale OKQ8- handlaren… Viljan fanns även där i överflöd. Men var tog laxen vägen?

Vår båt hade ett riktigt rejält hugg strax innan middagen. Polaren var nog inte riktigt med på det då han trodde att jag slet till i reven bara för att han skulle vakna till. Så Laxen fanns där trotts allt. Men vi började så smått att tvivla. Wobblers, tubflugor, spinnare, torrflugor, laxflugor. Kort sagt allt var i vattnet, till och med Laxen. Vi hade ju både sett den och känt den. Men inte mer än så.

Tva-man-i-en-bat_Liten (14K)
Två män i en båt

Jag-och-harren_Liten (12K)
Jag och en mindre harr

Jag ledsnade på allt båt åkande, det blir tradigt i längden om inget händer. Efter middagen så drogs vadarkittet på, Sländanspöt togs fram och torrflugor (Europa 12, mfl) las på. ÄNTLIGEN lite action. Ett antal lovliga harrar bröt vattenspegeln och man bara stod där och njöt, underbart!

EN liten episod var då vi efter lunchen, på lördagen, drog iväg uppströms. Vår båt var först ut och den andra väntade in eftersläntrarna som spanade in torrdasset… Väl ute i strömmen, ca 20 meter från land, så styrde vi uppströms. Från land syntes glada tillrop och viftande armar. Kul tänkte vi nu händer det nått. Och visst gjorde det det! Jag mer eller mindre bogserade ut totalt ca 400 meter lina från våra "glada" vänner på land. Snapp! Snapp! Så var deras nyinköpta flätlinor ett minne blott… Det komiska i detta var att det ena var min reserv lina som jag snällt lånat ut åt en utblottad laxfiskare som glömt sin rulle hemma. Ja vad kan man säga? Jo, håll undan grejerna när "yrkesfiskarna" är i farten…

Söndagen blev en skön dag på älven. Sol och vackert väder, några harrar och en lång hemresa. Sanningen och säga så blev även denna resa laxlös, men en hörnsten bland alla fiskeresor man gjort. Ett kanon gäng som jobbar stenhårt för fisket, bastun och eftersnacket. Lägg där till Tärendö älven och en kanon fin stuga med två fina båtar. Lyckan var åter gjord. Vi kommer garanterat tillbaka. Laxen ska inte gå säker den saken är klar.

Stuga-vid-aelven_Liten (15K)
Stugan vid älven

Per-Ola Isaksson
Fiske i Tärendälven 2008