Laxfiske i Nordnorge 2008

Micke L och jag var upp till nordnorge för att fiska lax, röding och öring. Men ett dygn räckte inte till för att lära sig Vestre Jakobselv eller vad laxen bet på. Micke däremot drog upp en röding på 6-8 hg vid utloppet ur älven, på de sista 40 minuterna innan fiskekortet gick ut. Han frågade mig vad jag trodde att de åt och letade sedan reda på en brun klinkhammer, som var det närmaste han hade en brun kläckande bäckslända.

Kanjon i Vestre Jakobsälv (2K) Fiskare i Vestre Jakobsälv (2K) Vestre Jakobsälv litet fall (2K)

Jag däremot var alldeles för less och frusen för att ha någon lust att fiska nåt mer. Det efter att ha klättrat över klippor och uppför branter i Västra Jacobs’s älvs kanjon. Utan att ha en enda liten lax att visa upp för besväret.

Nästa dag var alla fiskekort slutsålda och Mickes pengar började sina, så vi for mot Sverige efter den norska kusten. Efter att ha prövat på fisket i diverse vattendrag i Norge med dåligt resultat, nådde vi Sverige.

Micke har några släktingar i Saivomutka som tog med oss på laxfiske ute på den magnifika Muonioälven. Det enda jag fick på kroken var dock en stock som tog min fina röda Rapala.

Nästa dag på eftermiddagen for vi mot Teurajärvi efter ett sista försök i älven. Men det enda som högg var några smågäddor. I Teurajokk däremot hade jag min första harr efter bara tio minuter. Den fick dock gå tillbaka och vi fortsatte resan mot de egna sköna sängarna i Luleå.

Jan Nylund 2009