Fiske i Arjeplog

I augusti 2010 for jag, Mikael Lindberg och Per-Ola Isaksson upp till Arjeplog för att fiska efter storöring. Vid ankomsten så var det bara att flytta in i stugan och sedan att hoppa i båten, för en färd ut på Arjeplogs-strömmarna. Vi började med lite trolling och streamerfiske. Men efter en stund så gick jag över till engelskt våtflugefiske med tre flugor på tafsen. Nu började jag få fisk, men bara sik.

Jag vet inte hur många sikar vi fick den här kvällen men det räckte till halstrad sik för tre personer när mörkret sänkte sig. Några öl till maten och en whiskypinne gjorde att min besvikelse över att inte öringen varit på hugget mildrades.

Nästa dag bestämde vi oss för att fara till Hästskoforsen i Laisälven. Året före hade vi varit förbi en sväng, men högt vatten hade gjort det svårt att fiska. Nu var förhållandena bättre, lagom vattenstånd och lagom varmt, bådade för ett gott fiske.

Micke och P-O gick nedströms när vi kom till forsen. Medan gick jag uppströms tills jag hittade en plats att vada ut på. På med en liten svart streamer (grodynglet) på tafsen och genast så satt en liten öring på. Så höll det på en stund och jag krokade av fem öringar. Den största på ca: ett halvt kilo, för små tyckte jag. De fick växa till sig.

På med en e-12:a, för nu började fisken att vaka i forsen. Fisk efter fisk bröt ytan i nattsländevak. Harren var på gång!

Flera misslyckade kast på vakande fisk och så helt plötsligt, fast fisk. En större harr hade tagit flugan. Efter en stunds tjorvande bland klippblock och stenar så låg den i håven. En harr på strax under kilot. Fortsatte fiska på den vakande fisken och snart så satt harr nummer två på kroken. Denna var något större än den första. En harr på strax över kilot låg nu i håvgarnet. Nu kände jag mig nöjd, två fina harrar och ett strålande väder, vad mer kan man begära.

Grabbarna fick några harrar de också. Så alla fick lite fisk att ta hem. En trevlig resa, med ett slut i dur, till de glittrande strömmarna i Arjeplogs kommun.


Jan Nylund
Fiske i Arjeplog 2010


Lillöring Fiskeklubb

arjeplogsstrommarna (10K)

Arjeplogsströmmarna


Harr Hastskoforsen(23K)

Två harrar från Hästskoforsen